Gastronomi i
Jämtland härjedalen
Ren och rättvis gastronomi
Det är glädjande att den lokala maten är på frammarsch – den rena, rättvisa och goda maten blir allt viktigare. Nyfikenheten är stor hos många yngre som försöker hitta tillbaka till tänket om harmoni, småskalighet och äkta mathantverk för att kunna leva i nuet, när allt annat rusar fram.
Vad har vi då att tacka för de jämtländska smakerna? Förvisso förfäders och eldsjälars arbete, men den unika plats vi befinner oss på har också stor betydelse för den gastronomiska utvecklingen i Jämtland Härjedalen. Golfströmmen och våra långa sommarnätter öppnar upp en oas i Skandinavien och skapar förutsättningar för de godaste smaker att mogna. Låglandets odlingslandskap med speciella mineraler och kalkhaltiga jord och höglandet med sina långa svala sommarnätter gör att grödorna mogna långsamt och hinner samla mängder av nyttigheter från jorden. Det franska ordet terroir har länge använts för att förklara just detta, karakteristiska faktorer som utmärker ett ett odlingsområde eller produktionsområde för mat, inklusive hantverk och tekniker som förekommer i området.
Östersund med omnejd är en
”City of Gastronomy”
Jämtland Härjedalen har vunnit ett stort antal medaljer i mathantverks-SM genom tiderna. Östersund med omnejd är en av UNESCOs City of Gastronomy-städer och i september 2016 stod Östersund och Jämtland Härjedalen värd för Unesco Creative Cities Network årskonferens. Deltagare från 80 olika Creative Cities runt om i världen deltog. Konferensen var sammankopplad med en internationell forskarkonferens i hållbar regional utveckling som samma vecka hölls vid Mittuniversitetet i Östersund.
Läs mer ...
... om gastronomi i
Jämtland Härjedalen
