Varför lokal mat?


Det som köps i fredstid är också vad som kan förväntas vid kris
Varannan tugga som äts i Sverige är idag importerad. Det betyder i praktiken att vi får klara oss på max hälften så mycket mat om det blir kris. Man kan säga att morotskaka skulle bli den nya tallriksmodellen. Socker, spannmål och morötter är nämligen det som vi är självförsörjande på sett till landet som helhet. Ett effektivt sätt att öka vår försörjningsförmåga är att handla det vi önskar ska finnas, även vid kris.
Du skapar arbetstillfällen och vacker utsikt
Livsmedelskedjan i länet bidrar idag med 3500 årsarbeten, det skulle kunna bli många fler. Genom att handla närproducerad mat bidrar du till arbetstillfällen och även en biobaserad samhällsekonomi, öppna landskap och en infrastruktur som är avgörande för att bo och verka på landsbygder.


För miljöns skull …
Att handla kortrest mat minskar transporter och därigenom klimatpåverkan. Vår matproduktion har också betydligt lägre utsläpp än vad den har i många andra delar av världen, mer än hälften i många fall. För att inte tala om vad den bidrar med i form av kolinlagring och andra miljönyttor. Betad mark i länet kan ha lika stor biologisk mångfald som en regnskog. Länet har också störst andel ekologisk mark i landet. Mycket tack vare att basen är animalieproduktion som ger gödsel, och de kalla vintrarna som innebär färre skadegörare.
… och för att spara på vattnet
Lantbruket står för bara 3 % av vattenanvändningen i Sverige, internationellt är siffran 70 %. Här finns god tillgång på sötvatten och även på mark som med fördel kan brukas, såväl för vår del som för resten av världen.


Så att din medicin ska ha verkan
På många ställen i världen används antibiotika inom livsmedelsproduktion i tillväxtfrämjande syfte. Det gör inte vi. Sverige har lägst antibiotikaanvändning i EU (som i sin tur ligger väldigt bra till i förhållande till övriga delar av världen). Det är viktigt, då minskar risken för resistens.
För att du ska veta vad du äter och må bra
Att handla nära mat gör det lättare att veta hur maten har haft det innan den hamnat på tallriken. Vi har en av världens skarpaste djurskyddslagar och stor del av produktionen bedrivs enligt ekologiska principer. Våra ljusa somrar och svala nätter gör att t ex bär ofta har jämförelsevis mer vitaminer och blir sötare. Det finns också stöd för att mjölken och köttet innehåller mer nyttiga fettsyror tack vare stor andel gräs i foderstaten. En annan fin fördel med en närmare relation till maten är att den värdesätts högre och inte gärna slängs bort. Idag kastas upp till en tredjedel av all mat, att istället äta den skulle vara en stor miljönytta.


För upplevelsen
Jämtland Härjedalen har matproduktion över hela länet. Vi har många kompetenta bönder med högt teknikutnyttjande och med landets högsta andel av mjölkrobotar och biogasanläggningar. Vi har flera större livsmedelsförädlare, ett stort antal framstående mathantverkare, vi har flest fäbodar i landet och vi är en del av ett internationellt sammanhang när det kommer till gastronomi. Maten är en viktig del av besöksnäringen och en besöksanledning i sig, inte minst i pandemins och hemestrandets spår. Länets devis om Mat Kultur och Turism i kombination, är något att värna och vara stolta över.